hOe MEet je jouw pd? (pUPIL afstand)

Pupilafstand (pd)

De Pupil Distance (pupilafstand) vermeldt de afstand tussen de pupillen uitgedrukt in millimeters.

Vaak wordt deze aangegeven als pd met een stapgrootte van 1mm of 0,5 of in sommige gevallen met een stapgrootte van 0,1. De waarde voor uw PD is altijd een positief getal. In de meeste gevallen wordt de pd apart voor het linker- en rechteroog aangegeven, maar in sommige gevallen wordt ook de totale afstand tussen de pupillen weergegeven.

Waneer de pupilafstand per oog wordt weergegeven, wordt deze gemeten vanaf het midden van de neus tot aan het hart van de pupil. Een belangrijke waarde bij multifocale glazen en bij hoge(re) sterktes.

sTap voor stap meten

Opmerking: De gemiddelde PD ligt tussen 54 en 78 mm. Het kan een beetje afwijken in vergelijking met de metingen in de praktijk. Meet jouw PD 2-3 keer om er zeker van te zijn dat je de juiste resultaten krijgt.

Stap 01

Ga op armlengte afstand staan van persoon of op ongeveer 20 cm afstand van een spiegel. Meet jouw PD 2-3 keer om er zeker van te zijn dat je nauwkeurige resultaten krijgt.

Stap 02

Doe je rechteroog dicht. Leg het 0-punt van de liniaal op precies het midden van je linker pupil. Let op dat je recht naar voren blijft kijken tijdens het afmeten van je liniaal.

Stap 03

Open nu je rechteroog en sluit je linkeroog. Blijf nog altijd goed naar voren kijken.

Stap 04

Op je liniaal kun je nu exact aflezen wat jouw pupilafstand is. Het is de millimeter lijn die precies naar het midden van je rechter pupil loopt.

Extra tips

De afstand tussen je pupillen is één getal. Voor de PD afstand moet je deze per oog halveren.
Wil je de pupilafstand van je rechteroog weten? Halveer dan de afstand (bijvoorbeeld 60 mm).
De pupilafstand van zowel je rechter- als je linkeroog is dan 30 mm.

Kom je niet uit op een rond getal? Geen probleem!
Zorg in dat geval dat je op de dichtstbijzijnde 0,5 mm uitkomt.
Bijvoorbeeld: Is jouw PD 60,5 mm? Vul dan 30 mm in voor je rechteroog en 30,5 mm voor je linkeroog.

Dutch NL English EN